0800331023

Все про ізраїльський шекель

Курс шекеля

У світі існує понад 150 держав і в кожній країні є своя національна валюта, яка використовується для численних розрахунків, фінансових операцій, торгів тощо. Якщо ви приїдете в Ізраїль, то там ви зіткнетеся в шекелями. ILS унікальні тим, що мають багатовікову історію, яка почалася ще до нашої ери. Вони з'явилася в V столітті до н.е., тому нею користувалися різні народи - і перси, і фінікійці. Цікавий факт: біблійні 30 срібняків, за які Юда зрадив Ісуса Христа, була саме шекелем. З розквітом Римської Імперії дана валюта на багато років канула в Лету. Проте, валюта не пропала і сьогодні вона є національним надбанням Ізраїлю.

Особливості розвитку шекеля

Офіційно євреї отримали свою державу в 1948 році. До цього періоду Ізраїль перебував під мандатом Великобританії. Як тільки країна отримала свою незалежність, вона ще не набула свою валюту і тільки через 30 років в ній можна було купити шекелі. Вперше питання про те, щоб ILS став офіційною місцевою валютою, пролунало в 1969 році, проте реформа увійшла в силу через 10 років.

Перші шекелі в Ізраїлі можна було купити вже в 1980 році, проте країну відразу ж накрила гіперінфляція, через яку з'явилися банкноти 10000 шекелів і більше! Нова валюта швидко знецінилася, тому уряд почав вживати заходи. У 1985 році валюту оновили, в 2003 році вона стала вільно конвертованою валютою. Її введення в грошовий оборот країни врятувало її від фінансової катастрофи.

ILS в наші дні

На сьогоднішній день шекель є стабільною валютою, яка застосовується для розрахунків в міжбанківській системі. Сьогодні купити його можна практично в будь-якій країні, включаючи Україну, головне - знайти надійний банк або обмінний пункт. Сьогодні в зверненні в Ізраїлі знаходяться купюри 20, 50, 100 і 200 шекелів, такі номінали, як 1, 5, 10 шекелів вже вийшли з обігу. У 2000-х рр купюри трохи оновили свій дизайн, проте в обігу залишилися і старі, і нові зразки.

Сучасний дизайн шекелів має свої особливості:

  • на найдрібнішій банкноті 20 ILS намальований Моше Шарет- перший керівник МЗС і другий прем'єр-міністр країни;
  • на старій номіналом 50 шекелів зображений лауреат Нобелівської премії з літератури Шмуель Агнон. На оновленому аналогу зображений інший письменник - Шауль Черніховскій. Другий варіант має більше рівнів захисту від підробок;
  • 100 ILS прикрашені портретом Іцхака Бен-Цві, державного і політичного діяча;
  • банкноту 200 шекелів прикрашає 3-й президент Ізраїлю і не менш видатний письменник Натан Альтерман. Її оновлена версія також має посилені міри захисту.

І старі, і нові купюри поки знаходяться у вільному обігу, тому можна поки не поспішати з їх обміном. Якщо ж захочете зробити обмін швидко і безпечно, звертайтеся до місцевих банків, там без проблем замінюють застарілі гроші.