• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Основні події тижня та очікування на найближчий час

Основні фінансові події тижня

Україна

  • Порівняно з попередніми тижнями минулий тиждень був відносно спокійним для валютного ринку. Насамперед ринок перестав відчувати постійний геополітичний тиск, що різко скоротило короткострокові девальваційні очікування. В результаті курс планомірно знижувався практично протягом усього тижня і за підсумками тижня знизився на 2% до 28,11. Причому до п'ятниці Нацбанк зміг навіть трохи заповнити свої валютні резерви. Попит на валюту різко знизився на послабленні девальваційних побоювань, а пропозиція зросла на тлі активного продажу експортерів під виплати зарплат працівникам.
  • Поточний тиждень у базовому прогнозі обіцяє бути відносно спокійним за умови відсутності нових приводів для панічних настроїв, пов'язаних з геополітикою. Навіть незважаючи на те, що обсяги продажу валюти можуть трохи зменшитись, це не повинно стати приводом для повернення різкої девальвації гривні. Швидше за все, ринок буде відносно спокійним цього тижня з невеликим перекосом у бік пропозиції валюти, що може ще трохи зміцнити гривню. При цьому будь-які геополітичні «сюрпризи» дуже швидко повернуть гривню до девальвації.
  • Минулий тиждень ознаменувався «парадом» візитів глав іноземних держав в Україну, що, природно, пов'язано з їхньою стурбованістю геополітичними загрозами та спробами врегулювати ситуацію. В економічному плані найцікавішим було підписання угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною, що допоможе збільшити торговельні відносини з одним із основних зовнішньоторговельних партнерів України. Цього тижня візити топ-чиновників основних партнерів України продовжаться, що дозволить розраховувати на можливе послаблення геополітичної напруженості.
  • Досить несподіваними були результати продажу ОВДП минулого вівторка, коли Мінфін зміг отримати від продажу всього 83 млн. грн., що є найгіршим результатом за останні місяці. Відсутність інтересу до нових ОВДП з боку нерезидентів є зрозумілою. Проте, не зрозумілим залишається низький попит із боку внутрішніх інвесторів, тим більше, що на день пізніше було погашено старих випусків на 13,5 млрд. грн., що відкривало чудові перспективи для рефінансування. Проте, швидше за все, небажання Мінфіну піднімати ставки нарівні із підвищенням облікової ставки НБУ стало основною причиною низького попиту. Водночас, погашення ОВДП у середу вивело з власності нерезидентів облігацій на понад 1 млрд.грн.
  • Незважаючи на провальний аукціон тижнем раніше, Мінфін залишається оптимістом щодо аукціону з продажу ОВДП у поточний вівторок, оскільки пропонує до продажу шість випусків ОВДП у гривні з погашенням від 3 місяців до 5 років, а також один випуск ОВДП у доларах. У той же час, враховуючи, що геополітичний ризик поки що нікуди не зник, очікуваний попит на аукціоні знову буде невеликим, а конкретні обсяги розміщення повністю залежатимуть від готовності Мінфіну підвищувати ставки розміщення. У разі небажання підвищувати ставки, успіхи розміщення можуть залишатися й надалі скромними.
  • Серед економічних новин найбільш знаковою була публікація даних із ВВП за 4 квартал минулого року. За попередніми даними, він виріс аж на 5,9%, що стало найкращим показником минулого року, перевищивши навіть результат другого кварталу, коли зростання більше відображало статистичний ефект 2020 року. Природно, результати роботи сільського господарства найбільше вплинули на зростання ВВП в останньому кварталі минулого року, що зміцнює впевненість щодо можливості ВВП за рік продемонструвати зростання близько 3%.
  • Поточний тиждень небагатий на економічні новини. Так, єдиною публікацією Держкомстату будуть дані щодо інфляції за січень у середу, що не знижує великої значущості даного показника для розуміння подальших дій Нацбанку щодо облікової ставки. Так, очікується прискорення інфляції до 1,0% за місяць, що, однак, у річному еквіваленті дозволить і надалі знизити річну інфляцію з 10,0% у грудні до 9,7% за січень.

Глобальні ринки

  • Незважаючи на те, що позаминулий тиждень повністю пройшов під знаком зміцнення долара на очікуваннях засідання ФРС США, динаміка обмінного курсу євро/долар повністю змінилася на протилежну минулого тижня. Цього разу ринок, навпаки, чекав на засідання ЄЦБ, перед яким були досить різкі сигнали щодо прискорення інфляції в Єврозоні. У той же час, коментарі голови ЄЦБ були навіть різкішими, ніж очікував ринок, що додатково зміцнило євро до долара до кінця тижня.
  • Очікування щодо наступного засідання ФРС США залишатимуться ключовими для глобального валютного ринку щодо нормалізації монетарної політики, що може стати приводом для зміцнення долара до основних світових валют.