0800331023

Як розпізнати фальшиві гривні?

Фальшиві гривні

25 років тому у 1996 році народилася українська гривня – національна валюта України, яка зберегла свій статус донині. Максимальний номінал на той час був 100 гривень, це були великі гроші – за курсом майже 60$/, а 1$ коштував лише 1,83 грн. Дві сотні тоді ще не існували, ця купюра вважалася резервною, хоча вже існував її дизайн. П'ятсот гривень з'явилися за дванадцять років. На даний час в обігу знаходяться банкноти номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень.

Українські гривні друкують дві установи – Фабрика банкнотного паперу та Банкнотно-монетний двір. Оскільки паперові гроші швидко зношуються, верстати на заводах постійно працюють і поповнюють грошові запаси країни. Для виробництва грошових банкнот використовують турецьку або узбецьку бавовну.

Як захищають гривню від підробок?

Українська валюта має 17 ступенів захисту. На жаль, як і будь-яку валюту світу, українську гривню почали підробляти шахраї. Останнім часом Україну захлиснула хвиля фальшивих грошей. Фальшивомонетники стали друкувати величезну кількість «супергривен», які на перший погляд практично неможливо відрізнити від справжніх банкнот.

Найчастіше підробляють купюру 500 гривень із зображенням Григорія Сковороди 2006 року. Підробити купюру зразка 2015 року складно, тому що вона має добрий ступінь захисту. Рідше підробляють купюри іншого номіналу – 100, 200 і навіть 50 грн.

Ось рекомендації, як визначити фальшивку:

  • під ультрафіолетовим освітленням підроблена банкнота втрачає колір;
  • слід звернути увагу на водяні знаки, захисні стрічки та рельєфні зображення;
  • банкноту потрібно добре промацати, справжня купюра – рельєфна;
  • колірна гама фальшивки відрізняється від кольору реальних грошей;
  • у фальшивої купюри можуть розшаровуватися краї;
  • на підробленій гривні не збігаються частини наскрізного захисного елемента;
  • на всіх нових банкнотах є захисний елемент, що оптично змінюється, який змінює при нахилі колір з бузкового на оливковий.

На перший погляд, фальшива банкнота виглядає просто ідеально. Вона ідеальна настільки, що елемент, що змінює відтінок на світлі, на фальшивій купюрі теж змінює свій колір. Більшість українців дивляться на оптичний елемент, думають, що його підробити неможливо, на жаль, це не так. Існує маса лаків, які імітують зміну кольору. Крім того, фальшивки виготовляють на струменевому принтері, ця технологія часто використовується фальшивомонетниками. Такі купюри сильно відрізняються якістю і щільністю паперу, вони грубіше на дотик, не мають певного звуку - «хрускоту» грошей. Фальшиві купюри виготовляють із двох частин. На принтері спочатку друкують одну сторону, потім іншу сторону, вшивають магнітну стрічку і після цього половинки склеюються, тому такі гроші трохи товщі за справжні.

Якщо ви знайшли фальшиву купюру, не намагайтеся розплатитися нею за товар або послугу. Якщо вчасно звернутися до банку та передати сумнівні купюри, проблем можна уникнути.