0800331023

Історія європейської валюти

На сьогоднішній день європейська валюта є однією з найстабільніших нарівні із британським фунтом, швейцарським франком та доларом США. Історія євро почалася нещодавно, як здається, хоча передумови для її появи з'явилися багато років тому. Сама валюта виникла після формування Євросоюзу, хоча ЄС виник у 1992 році, євро увійшов до обігу лише через 10 років. Довгий час на нових банкнотах слово "євро" писалося по-різному. Окрім звичної латиниці використовувалися грецькі літери і навіть кирилиця.

Знаменитий символ "€" створювався на основі громадської думки. Проводились опитування, збиралися десятки пропозицій, що розглядалися Єврокомісією. Саме вона прийняла той єдиний символ, який використовується й досі 12 грудня 1996 року.

Створення та введення в обіг

Договір про створення Євросоюзу було підписано 1992 року в Нідерландах. Це дозволило врегулювати політичні та фінансові системи в Європі. Ці тенденції назрівали ще з 1948 року, коли було прийнято Брюссельський пакт. Не усі країни Євросоюзу перейшли на нову валюту. Так, ще під час підписання Маастрихтського договору, Великобританія та Данія відстояли право не вводити на свою територію валюту Євросоюзу.

Валюта вводилася в обіг поступово. До безготівкового обігу вона увійшла з 2002 року. Перші місяці можна було використати і національну валюту, а також змінювати її за індивідуальним курсом кожної країни. Було прийнято, що після 2002 року, якщо якась країна вирішить приєднатися до єврозони, вона може використати свою національну валюту лише 2 тижні, після чого старі національні гроші визнаються неплатоспроможними.

Стиль EUR у наші дні

Європейська валюта має загальний стиль дизайнерського оформлення, що відбиває різні історичні періоди. Історія на банкнотах ведеться від Античності (на п'ять євро) до Сучасного часу (500 євро). На інших купюрах можна побачити такі:

  • романський стиль на банкноті 10 євро;
  • готика – на 20 євро;
  • ренесанс – на 50 євро;
  • бароко та рококо – на 100 євро;
  • індустріальна епоха – на банкноті 200 євро.

Всі купюри мають загальний дизайн та відрізняються за кольором. Кожна купюра захищена від підробок і має багато відмінностей, якими можна визначити справжні гроші від підробки.

Монети мають загальний стиль і відрізняються розмірами, гуртом та матеріалом. Сьогодні ця валюта має великий попит на міжнародних біржах і ринках, вона вільно конвертується далеко за межами Європи. В Україні обміняти гривню на євро і навпаки можна у будь-якому банку чи пункті обміну. Швидкий, безпечний обмін EUR у будь-яких обсягах доступні у компанії Кіт Груп.